Om Halloween

Den 31 oktober är det Halloween. Och själva ordet Halloween härstammar från ”All hallows evening”, Alla helgons afton. Nu vill många gärna knyta ihop Halloween med allhelgonadagen och allhelgonahelgen men det är inte samma sak, även om det är samma helg och det är tiden att minnas och hedra de döda. När du läser historien bakom så kommer du att se skillnaden.

Historien bakom Halloween

Ursprunget för firandet kommer från Irland och till viss del även Skottland, och är en keltisk högtid i grunden. En del personer påstår att det är en sammanslagning av vikingarnas höstblot och den keltiska högtiden Samhain. Dessa båda högtider är väldigt lika i grunden. Samhain firade skördesäsongens slut och vintersäsongens antågande, och höstbloten firar avslutet på den ljusa årstiden och den mörka årstidens intågande. Likheten är där.

Under 1800-talet i samband med emigrationen till USA på grund av hungersnöd på Irland, tog irländarna med sig sina traditioner och det förklarar varför firandet är så starkt i de engelsktalande länderna.

Historien om Halloween i Sverige

Halloweenfirandet kom sent till Sverige. Och första gångerna Halloween omnämndes var på 50- och 60-talet, men det var inte förrän Hard Rock Café i Stockholm och Buttericks 1990 gick tillsammans med en veckolång försäljningskampanj som firandet tog fart på allvar. Men så sent som 1997 skrivs det om Halloween i media. Nu är firandet ett faktum i Sverige.

Hur firas Halloween?

Det skiljer sig en del mellan världsdelarna men en av de gemensamma nämnarna är att klä ut sig och gå från hus till hus och tigga godis eller hitta på bus. ”Trick-or-treat” även kallat i de engelsktalande länderna. Något som både stora och små barn uppskattar mycket.

Men Halloween är också utsmyckning av hus och hem med allt från spindelväv och spindlar till utskurna pumpor.

Detta firande har mer och mer blivit en maskerad på privata fester men även på större gemensamma tillställningar. Det brukar vara en glädjens tid trots spöken och vålnader.